Skip to the content

HTACCESS een gevaarlijk leuk bestandje

Een htaccess (ht = hypertext) file is een zeer krachtig bestandje waarmee je de normale instellingen van je website kunt overschrijven. In dit blog beperk ik me tot de meeste gebruikte functie van redirect. 

Met de functie redirect kun je bijvoorbeeld een pagina die niet meer bestaat doorverwijzen naar een andere pagina om de zogenaamde 404 (pagina bestaat niet) fout te ondervangen.

Eerst een paar belangrijke waarschuwingen:

  • Zorg ervoor dat je ftp programma (bijvoorbeeld FileZilla) verborgen bestanden toont. De .htaccess is een verborgen bestand en normaal gesproken niet zichtbaar is in de mappen op je webserver. In FileZilla klik je hiervoor in het menu op [Server] en zet vervolgens het vinkje aan bij [Tonen van verborgen bestanden forceren]

Filezilla htaccess | Reinder.eu

  • Maak een back-up van je huidige .htaccess bestand door deze te kopiëren vanaf de webserver naar een folder op je pc of server. Een kleine fout in het .htaccess bestand kan ervoor zorgen dat je site niet langer bereikbaar is dus wees voorzichtig en werk precies. Als er onverhoopt toch iets fout gaat dan kun je het back-up bestandje weer terug plaatsen.

Normaal besproken staat de .htaccess file in de hoofdroot van je website dus direct in de map domeinnaam.nl

In het onderstaande voorbeeld willen we een pagina die we hebben verwijderd doorverwijzen naar een pagina die deze vervangt. De verwijderde pagina had als naam \Ons_eerste_htaccess_blog.html en de pagina die wel bestaat hebben we \De_doorverwijs_pagina.html genoemd.

Kopieer nu, nadat je een back-up hebt gemaakt, het .htaccess bestand naar je computer of server en open dit met bijvoorbeeld kladblok.

Noot: Je kan ook met het kladblok zelf een htaccess bestand maken. De bestandsnaam wordt dan in eerste instantie .htaccess.txt. Verwijdert na het uploaden naar de server de .txt extentie door op het bestand te klikken, F2 te toetsen en de tekst [.txt] te verwijderen.

htaccess kladblok | Reinder.eu

htaccess kladblok gereed | Reinder.eu

Leer jezelf aan om een korte omschrijving van je wijziging aan te brengen in bestanden die je aanpast zodat je later altijd weet wat je gedaan hebt.

Dit doe je door een hastag # te plaatsen aan het begin van een regel zoals in onderstaande voorbeeld.

#2013-08-24 de pagina ons eerste htaccess blog was niet handig dus verwijzen we door naar een nieuwe pagina

Voeg nu de onderstaande regel toe aan het .htaccess bestand.

Redirect /Ons_eerste_htaccess_blog.html http://domeinnaam.nl/De_doorverwijs_pagina.html

Vervang /Ons_eerste_htaccess_blog.html voor de pagina die niet langer bestaat.

Vervang http://domeinnaam.nl/De_doorverwijs_pagina.html voor de volledige pad verwijzing naar de nieuwe pagina.

Sla nu het bestand op en upload het naar de server.

Als dat gebeurt is de eerste htaccess test geslaagd.

Na het invoeren van de verwijzing naar de oude pagina moet de nieuwe pagina openen en als dat gebeurt is de eerste test geslaagd.

Incidenten registratie

In iedere organisatie worden fouten gemaakt en vinden incidenten plaats. Om hier inzicht in te krijgen en de kans op herhaling te voorkomen, is het van belang incidenten op de juiste manier te registreren. Bekijk de voordelen van ons incidenten registratiesysteem.

Incidenten registratie

"Wie op zoek is naar een teamplayer, een man van zijn woord en een uitmuntende programmeur, dan kan ik Reinder zeker aanbevelen. Reinder bedankt en tot de volgende uitdaging."

Marijn Snoek - Fleetaccess