Skip to the content

App ontwikkeling Friesland | Voor ieder budget een alternatief

Het laten ontwikkelen van mobiele apps en het gebruik ervan is de laatste jaren toegenomen. Met name het aantal bedrijfsapps groeit flink. Deze ontwikkeling heeft onze manier van communiceren en werken veranderd. Maar waarom zou je als bedrijf een app laten ontwikkelen?

GEBRUIK SMARTPHONE NEEMT TOE

Online communiceren, het checken van de mail en het plaatsen van een bestelling: mensen doen het steeds vaker met de smartphone. Het aantal zoekopdrachten via dit handzame en slimme apparaat is inmiddels groter dan het aantal via de desktop. We kunnen dan ook niet meer heen om de trend ‘mobile first’ (Emerce).

WAAROM EEN APP LATEN BOUWEN?

Een app kan een grote bijdrage leveren aan de omzetgroei, een verbetering van de productiviteit en de betrokkenheid van klanten én medewerkers, want...

...met een app heb je overal toegang tot data en gegevens, waar je ook bent.

...een app kan voor zowel interne als externe doeleinden worden gebruikt.

...een app is gebruiksvriendelijk en werkt snel.

...een app is de ideale manier om in contact te komen met klanten en medewerkers en om hen te informeren.

...een app versterkt je positie binnen de markt.

...een app kun je koppelen aan je interne of externe softwaresysteem.

VERSCHILLENDE BESTURINGSSYSTEMEN

Er zijn tal van manieren om apps te laten ontwikkelen en ook met betrekking tot besturingssystemen zijn er meerdere mogelijkheden. De bekendste en op dit moment meest gebruikte besturingssystemen zijn: iOS van Apple en Android van Google. Vaak speelt het budget van de klant een rol bij de keuze van het systeem en de manier van bouwen. Om alles uit je budget te halen is het van belang om een eisen- en wensenlijst te maken en een bijbehorend plan van aanpak.

WIJ ONTWIKKELEN VERSCHILLENDE SOORTEN APPS

Wij van Reinder.eu uit Friesland kunnen applicaties ontwikkelen voor Android, iOS, Windows Mobile en mobiele geoptimaliseerde websites. Binnen de ontwikkeling van apps zijn meerdere mogelijkheden:

Native app

De eenvoudigste manier om een app te laten ontwikkelen is door gebruik te maken van de officiële gereedschapssets die door de besturingssystemen worden aangeboden. Voor Apple is dat Xcode en voor Android het Android SDK. Deze gereedschapssets optimaliseren alle functies van het besturingssysteem en laten de lay-out van de app lijken op de opmaak van het besturingssysteem.

Er is echter één nadeel aan deze vorm van programmeren. De besturingssystemen zijn onderling niet uitwisselbaar, waardoor voor een Android en iOS variant twee verschillende apps ontwikkeld dienen te worden wat zorgt voor dubbele kosten. Bovendien zijn er meerdere ontwikkelaars nodig voor twee (bijna) identieke processen.

Hybride app

Met de zogenaamde crossplatform ontwikkeltools reduceer je die dubbele kosten. Een aantal uitstekende alternatieven voor een native app zijn bijvoorbeeld: Embarcadero RAD Studio XE5, Xamarin, Appcelerator Titanium, IBM Worklight en Adobe PhoneGap. In deze crossplatform ontwikkeltools wordt één code ontwikkeld in een programmeertaal. Deze code wordt vervolgens omgezet in een leesbare code voor twee of meerdere besturingssystemen (bijvoorbeeld Android en iOS).

Deze zogenaamde native apps lijken alleen minder op de besturingssystemen en daarnaast zijn er best nog een paar nadelen op te noemen. Echter, de lagere kosten wegen veelal op tegen de functionaliteiten die de klant in de eisen- en wensenlijst heeft staan.

Webapp

Voor bedrijven die niet het budget hebben om een app te laten ontwikkelen, is er een ontwikkelmethode die gebruikmaakt van de browser. Deze zogenaamde webapps worden in HTML5, Javascript of CSS gebouwd en kunnen in iedere willekeurige browser worden getoond. HTML5 is echter nog een betrekkelijk nieuwe vorm van programmeren en er worden bijna maandelijks nieuwe functionaliteiten aan toegevoegd. Bovendien lijkt de app niet meer op een app en wordt deze niet fysiek geïnstalleerd op de smartphone.

Wanneer je niet op zoek bent naar de meest geavanceerde app, dan is deze oplossing er zeker een die je in overweging wilt nemen. De ontwikkelkosten zijn fors lager en bovendien hoef je maar één app te laten bouwen voor alle besturingssystemen.


Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.