Skip to the content

Stappenplan softwareontwikkeling

Het omzetten van functionele eisen en wensen in maatwerksoftware doen we volgens de scrum methode. Volgens deze methode wordt de ontwikkeling van een softwareproduct opgedeeld in modules. Elke module vormt een puzzelstuk van de uiteindelijke complete software. Hierdoor krijg je snel resultaat, heeft de klant de gelegenheid het resultaat tussentijds goed te keuren en worden toekomstige gebruikers betrokken bij het proces. Dit vergroot de acceptatie van de nieuwe software. De softwareontwikkeling verloopt volgens een vooraf opgesteld stappenplan.

 

Ons stappenplan

Iedere module die wij ontwikkelen doorloopt een aantal fases. De verzamelde wensen en eisen dienen als leidraad voor de vervolgstappen en worden per module vastgesteld en vastgelegd. Na de testfase kunnen de eisen nog worden aangepast, maar het is van belang om te weten dat deze aanpassingen impact hebben op het budget en de doorlooptijd van het project.

1. Wensen en eisen verzamelen

Allereerst dienen de functionele wensen en eisen verzameld te worden voor er gestart kan worden met de softwareontwikkeling. Denk hierbij aan het aanleveren van beschikbare data en de gebruikerswensen. Meer hierover is te vinden op de pagina functionele wensen en eisen.

2. Datamodel ontwerpen

Vervolgens wordt een datamodel opgezet. Dit is de structuur van gegevensobjecten, genaamd tabellen. Het aantal tabellen hangt af van de grote van het softwaresysteem en de hoeveelheid data die erin verwerkt moet worden. Een productinformatietabel en een klantengegevenstabel zijn voorbeelden van mogelijke tabellen.

3. Coderen

Bij het coderen worden de functionele wensen en eisen omgezet in code (scripttaal) om de verschillende modules werkend te maken. Er zijn verschillende codes binnen softwareontwikkeling, maar wij gebruiken voornamelijk PHP. PHP is open source software, wat inhoudt dat de broncode openbaar is en naar eigen behoefte is aan te passen. Daarnaast werkt PHP snel en is het eenvoudig in gebruik.

4. Implementeren

De softwareontwikkeling van de module is nu voltooid en wordt beschikbaar gesteld voor de klant en gebruiker in een testomgeving.

5. Testen

De klant, gebruiker en programmeur gaan in deze fase de module uitgebreid testen. Eventuele fouten in de software kunnen zo worden opgespoord en opgelost.

6. Valideren

Er wordt gecontroleerd of de gebouwde module voldoet aan de vooraf opgestelde functionele wensen en eisen en de verwachtingen van de klant en gebruiker. Indien dit het geval is dient de klant de module schriftelijk te accepteren.

7. Publiceren

De module is geaccepteerd en wordt opgenomen in de productieomgeving. In deze omgeving worden alle losse modules opgeslagen en uiteindelijk samengevoegd tot één softwareproduct.