Skip to the content

Van Gunst Asbestsanering: Samen een gezonde leefomgeving creëren

Van Gunst Asbestsanering: Samen een gezonde leefomgeving creëren

Van Gunst Asbestsanering heeft als doel om samen een gezonde leefomgeving te creëren. Het bedrijf is gespecialiseerd in het saneren van asbest in de breedste zin van het woord. Pytrik Meindertsma (mede-eigenaar): “We werken veel samen met woningcorporaties, bouwbedrijven en (agrarische) ondernemers."

Van Gunst Asbestsanering

Van Gunst Asbestsanering is in 2001 opgericht door Rients van Gunst. In 2011 is dochter Pytrik Meindertsma mede-eigenaar geworden, vanaf dat moment runt ze samen met haar vader het bedrijf. “Binnen het bedrijf ben ik onder andere verantwoordelijk voor de planning en projectvoorbereiding,” vertelt Pytrik.


“Bij het bedrijf werken ongeveer 20 mensen vast aan het saneren van asbest. Wanneer er meer werk is dan dat we aan mankracht hebben, huren we extra mensen in. In veel (huur)woningen en gebouwen die na de tweede wereldoorlog gebouwd zijn, is asbest verwerkt. Asbest is een breed begrip en kan in allerlei vormen voorkomen: in dak-, plafond-, wand- en muurplaten, rioleringsbuizen, vloerbedekking, en er bestaat ook asbesthoudende kit.


Asbest was in de jaren ‘50 goedkoop en stond bekend als goed en duurzaam materiaal. Daken met asbestgolfplaten kunnen bijvoorbeeld wel zo’n 20 tot 30 jaar blijven liggen. Vandaar dat veel van deze woningen asbest bevatten. Asbest op zich is niet schadelijk, pas wanneer het materiaal breekt komen er vezels vrij die schadelijk zijn voor de gezondheid. Om die reden is het gebruik van asbest sinds 1997 verboden in Nederland.”

Geen dag is hetzelfde

“Werken bij Van Gunst Asbestsanering is erg afwisselend, geen dag is hetzelfde. Het is een bijzondere tak van sport en we hebben in ons werkveld te maken met diverse partijen. Dit maakt het werk complex, maar daardoor ook erg leuk en uitdagend. Ons doel is om samen een gezonde leefomgeving te creëren. Daarbij denken we in het belang van de klant. Wanneer het verwijderen van asbest veel kost maar weinig oplevert en het probleem ook op een andere manier opgelost kan worden, dan adviseren we soms om de asbest niet te verwijderen. Eerlijk advies vinden we belangrijk.


Binnen dit vakgebied is het belangrijk om secuur te werk te gaan. Je hebt te maken met allerlei regels waar je aan moet voldoen. Alles wat op locatie gebeurt moet bijvoorbeeld tot in de puntjes vastgelegd worden. Daarnaast moet je een SC-530 certificaat hebben om legitiem asbest te mogen verwijderen. Met dit certificaat laat je zien dat je op een professionele manier asbest verwijdert. Ongeveer een keer per maand vindt er onaangekondigd controle op locatie plaats om te beoordelen of je bedrijf nog steeds voldoet aan dit certificaat. Een kleine fout tijdens het verwijderen van asbest kan namelijk al grote gevolgen hebben.”

Digitaliseren

Omdat je als saneringsbedrijf aan veel regels moet voldoen, komt er ook veel papierwerk bij kijken. Medewerkers gingen tot voor kort met een grote stapel papier naar een locatie. Dit wilden we graag anders en gingen daarom op zoek naar een manier om de papierstroom te digitaliseren. We kwamen erachter dat er voor saneringsbedrijven slechts een paar standaard softwarepakketten op de markt bestaan, maar geen een van die pakketten voldeed volledig aan onze wensen.


We zijn toen in contact gekomen met Reinder.eu. Zij hebben voor ons een op maat gemaakte webapplicatie ontwikkeld, waarmee de grote papierstroom werd gedigitaliseerd. In eerste instantie zijn alleen de bijlages met informatie in dit proces meegenomen, wat het meeste papierwerk heeft vervangen. Inmiddels bevat het systeem ook een logboek en werkplan waarin de medewerkers middels een tablet alles digitaal kunnen registreren op locatie.


Ik ben blij dat we ervoor gekozen hebben om eerst de basis van de webapplicatie goed werkend te maken en dat we daar de tijd voor genomen hebben. Nu de basis staat, kunnen we de applicatie verder aanpassen en uitbreiden met nieuwe wensen.


“Neem de tijd om een goede basis neer te zetten voor je applicatie, voordat je je bezighoudt met de uitbreiding van de applicatie”

De webapplicatie software is gekoppeld aan het softwaresysteem dat we op kantoor gebruiken, zodat de medewerkers op kantoor bestanden kunnen toevoegen aan de webapplicatie. Op deze manier zijn de geüploade bestanden voor de medewerkers op locatie zichtbaar. Deze webapplicatie bespaart een hoop papierwerk en tijd en we hebben de organisatie hiermee geïnnoveerd en meer geprofessionaliseerd. In de toekomst willen we het bedrijf verder professionaliseren. We willen blijven innoveren, zodat werkzaamheden gemakkelijker, goedkoper en minder arbeidsintensief worden en uiteindelijk willen we echt alles digitaliseren.”

"Wie op zoek is naar een teamplayer, een man van zijn woord en een uitmuntende programmeur, dan kan ik Reinder zeker aanbevelen. Reinder bedankt en tot de volgende uitdaging."

Marijn Snoek - Fleetaccess

Reinder.eu

Tingietersstraat 14

8601WJ Sneek

E-mail: info@reinder.eu

Telefoon: +31 (0)515-227027

KvK nr.: 670 821 30

 

Route