Skip to the content

Robotisering en automatisering wat zijn de gevolgen voor onze maatschappij

Ik ben opgegroeid met de tekenfilms van Hanna Barbera en daarin waren The Jetsons voor mij een absolute favoriet. Met die tekenfilm kon ik dromen over de toekomst en fantaseren over mijn eigen vliegende auto.

40 jaar later zijn we beland in een tijd waarin robotisering en automatisering een dusdanige invloed hebben op onze manier van leven en werken dat we niet meer zonder zouden kunnen. Dit impliceert eigenlijk dat inhoudelijke vakkennis een steeds minder grote rol gaat spelen in ons werk.

Nu heb ik deze stelling wel eens vaker gedeponeerd op sociale media en steevast komt daar een antwoord op van een beroepsgroep die meent dat robotisering en automatisering geen invloed zal hebben op diezelfde beroepsgroep.

Toch zie ik in een razend tempo ontwikkelingen voorbij komen, en ontstaan, waarbij dat wat niemand voor mogelijk hield ineens een feit is. Ontwikkelingen waar geen enkele overheid beleid op maakt en net als alle andere toekomstmuziek heel hard voor zich uitschuift.

 

Robotisering jaren 20 | Reinder.eu

 

Ontwikkelingen die voor een groot deel de lager geschoolde groep in het arbeidsproces gaat treffen. Dat is zorgelijk want we gaan in de nabije toekomst een steeds groter wordende groep niet meer tegenkomen in het arbeidsproces. Zorgelijk omdat een steeds kleiner wordende groep de sociale voorzieningen en pensioenen op zal moeten brengen en een nog grotere kloof tussen arm en rijk zal veroorzaken.

Gele hesjes

De protesten in Frankrijk zijn een direct gevolg van de globalisering, robotisering en automatisering. Natuurlijk is Nederland, van oudsher, in veel mindere mate een productieland maar ook hier zijn de gevolgen ervan inmiddels merkbaar voor de lager geschoolde groepen.

 

 

Ik heb geen oplossing voor dit probleem maar ben er wel onderdeel van en dat zet me met enige regelmaat aan het denken over mogelijke oplossingen.

Net als in de tijd van "The Jetsons" is het leuk en volgens mij heel belangrijk om te fantaseren over mogelijke scenario’s. Eigenlijk zouden we nu al, als automatiseerder en robotiseerder, een spaarpot aan moeten leggen die door de overheid wordt beheerd. Een spaarpot waarmee toekomstige vraagstukken in beginsel kunnen worden aangepakt.

Precair onderwerp  want belasting betalen is niet populair en toch denk ik dat het vroegtijdig beginnen met ons te realiseren "dat al die mooie technieken ook een bijsmaak hebben" ons behoedt voor problemen in de toekomst.

Heb je de behoefte om mee te praten over dit onderwerp? Stuur dan een berichtje en bij voldoende interesse organiseer ik graag een borrel avond waar we samen kunnen discussiëren over de gevolgen en mogelijke oplossingen.

Adres conversie

Adressen splitsen en controleren.

We hebben een handige tool ontwikkeld waarmee je adressen kunt splitsen of je Excel data kunt converteren voor allerlei doeleinden. Probeer het gratis uit!

Data conversie Excel

Reinder.eu

Tingietersstraat 14

8601WJ Sneek

E-mail: info@reinder.eu

Telefoon: +31 (0)515-227027

KvK nr.: 670 821 30

 

Route