Skip to the content

Peter Scherjon coacht MKB-bedrijven op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, team- en businessontwikkeling

© Ondernemend Friesland: Fotografie

Peter Scherjon coacht MKB-bedrijven (midden- en kleinbedrijf) op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, team- en businessontwikkeling. Hij is eigenaar van MKB Beter, initiatiefnemer van de Facebookpagina Ondernemers in Fryslân en medeoprichter van MKB Wurkpleats. Peter: “Ik help ondernemers om nog succesvoller te leven en te ondernemen.”

MKB Beter

Met zijn bedrijf MKB Beter helpt Peter Scherjon MKB-bedrijven, voornamelijk gevestigd in het Noorden van Nederland, op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, team- en businessontwikkeling. “Al deze onderdelen hangen met elkaar samen en zorgen voor een balans op zakelijk en persoonlijk gebied,” vertelt Peter. Op de vraag hoe MKB Beter tot stand gekomen is, antwoordt hij: “Zo’n tien jaar geleden ging mijn bedrijf, een verzekeringskantoor gericht op het MKB, failliet en kreeg ik een burn-out. Op dat moment voelde ik me vreselijk, maar het is ook een leerproces geweest. Het heeft me veel levenservaring gebracht, wat ik nu kan toepassen in het ondersteunen van bedrijven.


Met MKB Beter help ik ondernemers om nog succesvoller te leven en te ondernemen voor de langere termijn. De balans vinden tussen werk en privé is een belangrijke voorwaarde voor succes, maar ik weet uit ervaring dat dit niet altijd eenvoudig is. Als ondernemer loop je soms tegen problemen aan waar je alleen niet uitkomt. Ik kan de problemen van mensen niet oplossen, maar ik kan mensen er wel bewust van maken. Dit doe ik door het stellen van de juiste vragen, waardoor ondernemers zelf de knelpunten ondervinden.


Als ervaringsdeskundige weet ik vooral hoe het niet moet en kan ik ondernemers en teams laten inzien waar verbetering mogelijk is. Ik zie mezelf niet als een expert die overal een antwoord op heeft, maar ik ben wel nieuwsgierig naar wat werkt binnen organisaties op zakelijk en persoonlijk gebied. Dit maakt dat ik andere mensen kan helpen. Ik stel me daarbij op als een gelijke en ben niet bang om een kwetsbare kant van mezelf te laten zien en te vertellen over mijn falen.”

Ieder oplossingstraject is uniek

“Mijn benadering tijdens sessies is praktisch van aard, zodat ondernemers en teams concrete handvatten krijgen die direct toepasbaar zijn. Ik mix daarbij persoonlijke en zakelijke ontwikkeling, en teamontwikkeling, dat is mijn kracht. Door meerdere vlakken aan te pakken, kom je tot het beste resultaat. Het is vervolgens aan de ondernemer zelf om er ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Het is overigens niet zo dat mijn klanten geen goede ondernemers zijn, integendeel. Veel mensen denken dat ondernemerscoaches alleen bedrijven helpen waarmee het niet goed gaat, maar dat klopt niet. Ik help bedrijven juist om nog beter te worden.


Ieder bedrijf, ieder verhaal en dus ook ieder oplossingstraject is uniek. Toch zijn er een aantal universele thema’s te noemen die bij veel bedrijven spelen, waaronder: samenwerken, iets gedaan krijgen bij medewerkers, frustraties en stress, en worstelen met datgene wat urgent is en datgene wat belangrijk is. Met dit laatste thema bedoel ik dat ondernemers het vaak erg druk hebben met zaken die urgent zijn, maar eigenlijk meer tijd zouden moeten vrijmaken voor zaken die belangrijk zijn, waaronder het voeren van jaargesprekken en het doen van teambuilding. Dit is in mijn ogen onmisbaar voor een succesvolle onderneming.”

Ondernemers met elkaar verbinden

Naast het runnen van MKB Beter is Peter initiatiefnemer van de Facebookpagina Ondernemers in Fryslân en onder andere Ondernemers in Groningen. De pagina Ondernemers in Fryslân had na de oprichting binnen twee weken duizend leden en inmiddels zijn er al meer dan zesduizend ondernemers lid. Iedere deelnemende ondernemer heeft de mogelijkheid iets op de pagina te plaatsen met als doel om elkaar te helpen, vinden, verbinden, informeren en inspireren.

"Spiek meer! Je zult zien dat het je op verrassende nieuwe ideeën brengt"


Maar Peter doet meer. Samen met Hans Heres, organisatieadviseur en business coach bij Bentacera, heeft Peter MKB Wurkpleats opgericht. “Bedrijven laten werken aan hun bedrijf, is het doel van de Wurkpleats,” vertelt Peter. “Door middel van kanssessies, kennissessies en trainingen ondersteunen we bedrijven bij het verbeteren van hun onderneming. De sessies en trainingen vinden met meerdere bedrijven tegelijk plaats, omdat ik van mening ben dat je veel kan leren van andere ondernemers. Mijn tip is dan ook: spiek meer! Vraag een collega-ondernemer eens hoe hij of zij een bepaald knelpunt aanpakt. Haal hier inspiratie uit en je zult zien dat het je op verrassende nieuwe ideeën brengt.


In de toekomst willen we MKB Wurkpleats verder uitbreiden. Daarnaast heb ik als doel om in de toekomst een online platform op te zetten waarmee ik mensen praktische handvatten kan geven op het gebied van persoonlijk leiderschap door middel van bijvoorbeeld online trainingen of een game.”

Reinder.eu

Tingietersstraat 14

8601WJ Sneek

E-mail: info@reinder.eu

Telefoon: +31 (0)515-227027

KvK nr.: 670 821 30

 

Route