Skip to the content

Op onderhoudscontracten is erg veel geld te besparen

De kosten voor IT bestaan volgens Gartner voor 15-20% uit onderhoud aan software en hardware. Als we dat afzetten tegen de Gartner norm voor de totale kosten per werkplek van 2400 – 3600 per jaar, dan betaalt de gemiddelde ondernemer globaal 400 – 600 per jaar per werkplek aan onderhoudskosten. Er is geld te besparen op onderhoudscontracten.

Veel van deze onderhoudskosten zitten opgesloten in zogenaamde SLA (Service Level Agreement) in ons vakgebied een mooie term voor een onderhoudscontract. Met dit onderhoudscontract weet je als ondernemer exact waar je aan toe bent en ontstaat er nooit discussie over de toepasbaarheid. Jij als ondernemer accepteert in dergelijke gevallen de kosten, omdat het ontzorgt en eenvoudig rekent in de budgetplanning.

Vendor lock-ins

Als we een jaarrekening bekijken van een aanbieder van financiële software, dan zien we dat 63% van de omzet voortkomt uit onderhoud aan de software. Maken ze dan slechte software? Nee zeker niet, maar het verdienmodel is het verkopen van SLA contracten en consultancy uren. Ook voor de aanbieders van software is dit een uitstekend model. Je weet op 1 januari al vrijwel zeker wat de omzet zal bedragen over het komende boekjaar.

Echter, we zien een behoorlijke verschuiving van zogenaamde vendor lock-ins (dichtgetimmerde software waardoor je afhankelijk bent van de software leverancier) naar opensource en Best of Breed. Zowel de kosten voor aanschaf als onderhoud zijn in beide gevallen flink lager. Een bijkomend voordeel is dat de softwareleverancier veel beter zijn best zal moeten doen om jou als klant vast te houden.

Opensource

In het geval van opensource is de code toegankelijk en kan in theorie iedere softwareontwikkelaar die de programmeertaal beheerst de software onderhouden. Je kunt er dus voor kiezen om met je leverancier afspraken te maken over het onderhoud en de kosten.

Best of Breed

Bij Best of Breed, gemakkelijk te ontsluiten software voor een heel specifiek doel, heb je meerdere applicaties die allemaal toegespitst zijn op hele specifieke vakgebieden. Het beste wat er voor dat specifieke doel is te krijgen.

Deze software kan opensource zijn maar ook voorzien van een vendor lock-in. In dit geval is dat geen enkel probleem omdat deze software breed voor handen is en je eenvoudig wisselt van softwareleverancier. Doordat deze software eenvoudig te ontsluiten is kun je deze ook onderling laten communiceren, zodat het effect van een ERP (eenmalig invoeren van gegevens organisatie breed) kan worden bereikt.

Eigen software

Als je zelf software laat ontwikkelen moet je rekening houden met 15-20% kosten per jaar voor het up-to-date houden van je software. Dit betekent dus dat je de investering in 6-8 jaar 2 keer betaalt. Er is maar weinig maatwerk dat een levensduur heeft die langer is dan 5 jaar, door voortschrijdend inzicht en nieuwe technieken. Dus is het verstandig om dit in te calculeren bij de ontwikkeling van software en webshops. In geval van opensource heb je wel wat onderhandelingsruimte als het gaat om tarieven van de onderhoudscontracten en wat wel of niet moet gebeuren.

Standaard software

Op standaard software worden de ontwikkelkosten verdeeld over meerdere kopers en zijn de kosten voor onderhoud dus een stuk lager. Nadeel is, in het geval van bijvoorbeeld Office of Exact, dat je geen invloed uit kunt oefenen op de kosten anders dan de support te minimaliseren.

Hier zit een flink stuk van de kosten voor het onderhoud waarop je kunt besparen. We zijn gewend om te bellen als iets ons niet lukt. Een echte Hollander kijkt immers pas in de handleiding als het niet lukt. Heeft je software een goede handleiding dan is support te minimaliseren tot installatie gerelateerde vragen. Dus kun je vaak af met een uitgeklede SLA waarbij je 'normaal' betaalt als je een keer echt support nodig hebt. Je weet dan niet vooraf wat de kosten zullen zijn, maar probeer dat maar eens een jaar en je zult zien dat de kosten een stuk lager uitpakken dan het onderhoudscontract van voorheen.

Adres conversie

Adressen splitsen en controleren.

We hebben een handige tool ontwikkeld waarmee je adressen kunt splitsen of je Excel data kunt converteren voor allerlei doeleinden. Probeer het gratis uit!

Data conversie Excel

"Wie op zoek is naar een teamplayer, een man van zijn woord en een uitmuntende programmeur, dan kan ik Reinder zeker aanbevelen. Reinder bedankt en tot de volgende uitdaging."

Marijn Snoek - Fleetaccess