Skip to the content

Online software trends en ontwikkelingen in 2017

Online software trends 2017 | Reinder.eu

Welke online software trends en ontwikkelingen staan ons in 2017 te wachten? Lees in dit blogbericht een aantal trends die volgens ons in 2017 verder door zullen groeien: cloud computing, mobile first, Accelarated Mobile Pages, Progressive Web Apps, en Mesh App en Service Architecture.

Verdere groei van de Cloud

Een trend die al een aantal jaren zichtbaar is, maar in 2017 verder zal groeien, is cloud computing (Rabobank). Dit houdt in dat steeds meer software en documenten op het internet staan in plaats van op één of meerdere computers. Denk hierbij aan programma’s als Dropbox en Google Drive dat personen en bedrijven de mogelijkheid geeft om bestanden op te slaan in de cloud.

Maar ook op het gebied van applicatieontwikkeling speelt cloud computing al een aantal jaren een grote rol. Steeds meer applicaties kunnen op elk vast en mobiel apparaat geopend en gebruikt worden, zonder hiervoor iets te hoeven te installeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan webapplicaties.

Werken in de cloud is sowieso populair, komt naar voren uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2015 blijkt al een derde van de Nederlanders aan cloud computing te doen. Verwacht wordt dat dit aantal de komende jaren verder zal stijgen. Van de bedrijven maakt nu al 90 procent gebruik van de cloud, blijkt uit een onderzoek van North Bridge en Wikibon (CloudPro). Verwacht wordt dat bedrijven in 2017 nog meer applicaties naar de cloud verplaatsen. ‘Cloud-only’ is de toekomst, want hierdoor kunnen bedrijven kosten besparen en zijn ze flexibeler. 

Het is ‘mobile first’

Het opzoeken van de weersverwachting, een nieuwe ontwikkeling of het plaatsen van een online bestelling, het gebeurt steeds vaker via de smartphone. Het aantal zoekopdrachten via dit handzame en slimme apparaat is inmiddels groter dan het aantal via de desktop. In 2017 kunnen we dan ook niet meer heen om de trend ‘mobile first’ (Emerce).

Dat de smartphone zo’n succes is, is niet verbazend. Velen dragen het apparaat altijd bij zich en gebruiken het naast het vergaren van informatie of het plaatsen van een bestelling ook voor het in contact blijven met de buitenwereld via sociale media, het maken van foto’s en video’s en het spelen van spelletjes. En dit is nog maar een kleine opsomming van alles waarvoor we ons mobieltje gebruiken.

Snel laden van mobiele pagina’s met Accelarated Mobile Pages (AMP)

Mensen zoeken dus steeds meer informatie op via hun smartphone. Om het zoeken via de mobiele telefoon gebruikersvriendelijker te maken, heeft Google het afgelopen jaar AMP (Accelarated Mobile Pages) webpagina’s geïntroduceerd. Op de smartphone laden AMP pagina’s sneller dan wanneer je een gewone webpagina opent. Dit komt doordat AMP pagina’s als het ware zijn ‘uitgekleed’, gecasht en minder belangrijke elementen op een pagina zoals foto’s en advertenties pas later uitvoert. AMP wordt ondersteund door verschillende platformen, waaronder Google Chrome, Twitter en diverse nieuwswebsites.

Nieuwe ontwikkeling op het gebied van apps: Progressive Web Apps (PWA)

Je zou verwachten dat het gebruik van het aantal native apps de komende jaren toeneemt, doordat steeds meer mensen gebruik maken van de smartphone. Maar mobiele websites en apps blijken steeds meer naar elkaar toe te bewegen.

Het opkomen van Progressive Web Apps (PWA) (Smashing Magazineis hier een gevolg van dat in 2017 verder zal doorgroeien. PWA zijn websites die heel erg lijken op een native app en ook dat gedrag vertonen, maar je hoeft het niet fysiek op je telefoon te installeren. Net als een webapp laadt het online. Het voordeel van dit type app is dat het net als een native app push notificaties kan sturen en soms (deels) offline kan werken.

Mesh App en Service Architecture

Mensen gebruiken steeds meer verschillende connected apparaten. Naast een pc en smartphone gebruiken velen een tablet en soms nog wearables. Veel van deze apparaten staan met elkaar in verbinding. Volgens onderzoeksbureau Gartner is Mesh App en Service Architecture een trend die we zeker in 2017 terug zullen zien.

Mesh App en Service Architecture (MASA-architecture) houdt in dat apps op meerdere apparaten steeds beter met elkaar samenwerken. Het is een multichannel-oplossing architectuur die gebruikers precies biedt wat ze willen. Deze ontwikkeling brengt informatiebronnen, apparaten, applicaties en services samen in één flexibele architectuur waarin applicaties op meerdere apparaten werken.