Skip to the content

DevOps wat is het en is het zinvol

De term DevOps, een samenvoeging van 'developer' en 'system operator', duikt steeds vaker op in verschillende artikelen over softwareontwikkeling. Na Scrum en Agile blijkt dat het maar lastig lukt om alle neuzen in een ontwikkeltraject dezelfde kant op te krijgen. DevOps is een samenwerkingsvorm om te voorkomen dat softwareontwikkeling projecten te laat en/of niet volledig fout vrij worden opgeleverd.

In beginsel gaat DevOps ervan uit dat iedere rol in een team even belangrijk is. Mooi uitgangspunt immers of je nu designer, architect, developer of project manager bent alle rollen zijn cruciaal voor het slagen van een project. In dat proces is iedereen verantwoordelijk voor zijn/haar eigen werk maar ook voor het werk van de ander.

De bereidheid tot samenwerken

In een traditionele omgeving is het in vrijwel alle gevallen zo dat de developer geen kaas heeft gegeten van het bedrijfsproces van de klant. Dat doet niets af aan zijn/haar kwaliteiten als developer maar zorgt er wel voor dat er hele vreemde software wordt ontwikkeld als er geen sturing is door bijvoorbeeld een project manager of architect.

In kleinere organisaties, en in een landschap waarin de softwaredeveloper binnen 5 minuten een nieuwe baan heeft, hebben softwareontwikkelaars zich vaak een rol aangemeten waarbinnen ze menen onmisbaar te zijn.

Met deze stelling in het achterhoofd is het introduceren van een nieuwe manier van werken dan ook absoluut niet eenvoudig. Er is een flinke investering in opleiding en besef noodzakelijk om welke vorm van aansturing dan ook te introduceren en te laten slagen.

Trend of echte oplossing

Dit is waarschijnlijk ook de belangrijkste reden waarom bij veel organisaties in onze branche de nieuwe werkwijzen direct worden neergezet als het ei van Columbus om vervolgens een zachte dood te sterven.

Ik heb mij de afgelopen jaren heel vaak afgevraagd waarom je als ZZP’er wel een project van a-z , binnen budget en foutloos op kan leveren en waarom dat in teamverband toch zo verdraaid lastig is. In de context van dit artikel is de ZZP’er altijd al aan het werk volgens de DevOps methode wat voor een deel de verklaring is.


Terug naar de werkwijze ben ik erg enthousiast over de methode die ook nog eens prima te combineren is met Scrum. Aan de andere kant gaat ook deze methode over de bereidwilligheid van alle betrokkenen om zijn/haar rol ondergeschikt te maken aan het teambelang en zien we ongetwijfeld op niet al te lange termijn weer een nieuwe term voorbij komen omdat we nu eenmaal werken met mensen.

Adres conversie

Adressen splitsen en controleren.

We hebben een handige tool ontwikkeld waarmee je adressen kunt splitsen of je Excel data kunt converteren voor allerlei doeleinden. Probeer het gratis uit!

Data conversie Excel