Skip to the content

De toekomst van softwareontwikkeling trends 2018

Een aantal jaren geleden maakten we veel maatwerksoftware die vanaf het begin opgebouwd wordt en precies volgens de specificaties van de klant. Het was de tijd dat ERP nog hip was; alles in 1 systeem ondergebracht om maar grip te houden op alle processen.


ERP op zijn retour

Tegenwoordig maken we gebruik van losse applicaties die we middels een API aan elkaar koppelen. Voor iedere vraag is in vrijwel alle gevallen een oplossing aanwezig die voor 95% voldoet aan de vraag van de klant. Vaak zijn dit samengestelde oplossingen zoals boekhoudsoftware, een agenda en een planningssysteem.


Een bijkomend voordeel hiervan is dat een onderdeel binnen de software dat niet aansluit bij de processen veel eenvoudiger vervangen kan worden. Een compleet ERP systeem vervangen doe je minder snel. Je bent als ondernemer dus veel flexibeler en kan acteren op voortschrijdend inzicht.


Voor de overige 5% wordt in dergelijke gevallen nog maatwerksoftware gebouwd. De rol van softwareontwikkelaars verandert dan ook in een heel hard tempo.


Automatiseren van processen

Machine learning en data gaan ervoor zorgen dat we in de nabije toekomst hele processen zullen automatiseren. De kassaloze supermarkt is een aansprekend voorbeeld van de richting die we de komende jaren opgaan.
Een ander voorbeeld is het niet langer nodig hebben van de medewerker die de inkoopfacturen boekt, wat bij veel ondernemers al een feit is. De invoer wordt vervangen door data-analisten waarbij de invoer uitsluitend nog gebeurt bij de bron.


Critici die denken dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen zouden terug kunnen denken aan zo’n 15 jaar geleden. Een werkopdracht werd toen nog geschreven voor de monteur die daarop zijn uren en materialen invulde. De werkopdracht werd verwerkt door de kantoormedewerker en vervolgens schreef de financiële administrateur er een factuur van, boekte het, waarna de postbode de factuur bezorgde bij de klant. Deze moest op haar beurt de factuur boeken en deze via een geschreven betaalopdracht aanbieden bij de bank.  


Veranderingen binnen softwareontwikkeling

Softwareontwikkeling in de vorm zoals we die nu zien zal op niet al te lange termijn verdwijnen. Ondernemers met slimme oplossingen waarvan de data op een eenvoudige manier uitgewisseld wordt, hebben de toekomst. Hier blijft innovatie het toverwoord want er ontstaat ineens concurrentie in ons vak.


Softwareontwikkelaars bij kleinere bedrijven moeten nu nog kennis hebben van het gehele bedrijfsproces van de klant. Dit is ook één van de redenen waarom grote softwareprojecten vaak stranden op budgetoverschrijding. In de nabije toekomst moet een softwareontwikkelaar kennis hebben van data in al haar vormen. Met alleen kennis van een specifiek proces is het mogelijk alleen hiervoor de beste oplossing te ontwikkelen.


Daar waar nog wel maatwerkoplossingen worden ontwikkeld wordt sterk ingezet op oplossingen die foutloze programmacode zelf kan schrijven. Ook deze oplossingen zullen over niet al te lange tijd de bestaande manier waarop software wordt ontwikkeld, gaan vervangen. Wij hebben hier vorig jaar ook een oplossing voor geschreven die de ontwikkeling van maatwerksoftware met een kleine 50% verkort.


Betere software tegen lagere kosten

Het gevolg van al deze ontwikkelingen is betere software tegen veel lagere kosten en een directe oplossing voor het enorme personeelstekort in onze branche.


Ben je student applicatieontwikkeling? Zorg er dan voor dat je veel leert over data, want dat is de toekomst over niet al te lange tijd. En voor ondernemers: houd de ontwikkelingen in de gaten want de veranderingen gaan razendsnel en zijn nog lang niet uitgekristalliseerd.

"Dit gaat ons een fikse besparing opleveren!"

Hedwig van den Berg - logistiek manager van Benegas