Skip to the content

boekhoudsoftware of erp een lastige keuze

boekhoudsoftware of erp een lastige keuze

Regelmatig zijn er vragen over boekhoudsoftware, waaronder: “Welk pakket moet ik nemen en wat sluit aan bij mijn eisen?”


In de praktijk zien we dat de keuze van financiële software over het algemeen gebaseerd is op het advies van een accountants- of administratiekantoor. Hier blijkt een verschil te bestaan in keuze. Daar waar de meeste accountantskantoren werken met de bekende pakketten, zoals Profit, Exact, Unit4, Twinfield en SnelStart, zie je bij administratiekantoren vaak een wirwar aan financiële pakketten.


Ook bij ondernemers die zich niet laten beïnvloeden door de keus van een accountants- of administratiekantoor, zie je vaak een wirwar aan softwarepakketten voor het doen van financiële administratie.

Waarom boekhoudsoftware?

Laat ik beginnen met de stelling dat vrijwel ieder boekhoudpakket doet wat het moet doen, namelijk het netjes en overzichtelijk bijhouden van je financiële administratie. Dit maakt het leven een stukje eenvoudiger. Maar we verwachten vaak meer van onze financiële software. We willen kunnen factureren, ons klantenbestand onderhouden, projectadministratie doen en nog veel meer zaken die in de basis niets te maken hebben met het bijhouden van financiële administratie.


Als je op die manier naar een boekhoudprogramma gaat kijken, wordt de keus ineens een stuk lastiger. De prijs-kwaliteitverhouding voor de financiële software wordt een stuk minder belangrijk, omdat de focus ligt op de mogelijkheden van een boekhoudpakket.


Vraag jezelf daarom eerst af waarom je een softwarepakket wilt aanschaffen en schrijf de functionaliteiten puntsgewijs op. Als het goed is heb je nu een beter beeld van je wensen en eisen en stel je niet meer de vraag: “Wat voor boekhoudprogramma wil ik?” Maar: “Welke software past het beste bij mijn afzonderlijke functionaliteiten?”

Software voor een specifiek doel

Met andere woorden: de focus ligt nu misschien niet meer op één financieel softwarepakket maar op twee of meer pakketten die ieder voor een specifiek doel zijn geschreven. De beste software die er voor een specifiek doel verkrijgbaar is, noemen ‘Best of Breed’.


Het eerste wat nu misschien in je opkomt is dat je niet met allerlei afzonderlijke programma’s wilt werken om te voorkomen dat je gegevens dubbel in moet voeren. Hier is een oplossing voor. Vrijwel ieder softwarepakket heeft tegenwoordig API’s waarmee de software kan worden gekoppeld aan een ander softwarepakket, waardoor gegevens uitgewisseld kunnen worden.


Het voordeel van het kiezen van een softwarepakket voor een specifiek doel, is dat je als ondernemer in de toekomst veel eenvoudiger kunt wisselen van software. Stel, er komt een beter alternatief op de markt voor een specifiek onderdeel, dan vervang je eenvoudiger dat ene onderdeel in plaats van een compleet softwarepakket. Dit is voordeliger en de onderdelen die wel goed werken, kun je zo behouden.


Natuurlijk kleven er ook nadelen aan deze werkwijze, omdat je niet alles in één pakket onderhoudt, maar verschillende softwarepakketten nodig hebt om je doel te bereiken.

Voor wie is het interessant?

Voor de meeste kleine ondernemers die slechts een factuur willen sturen en de boekhouding willen doen is een simpel boekhoudprogramma voldoende. Het gaat hen voornamelijk om eenvoud en de prijs van de software. Wil je alles zelf doen, dan blijft SnelStart een heel aardig alternatief. Heb je niet zoveel met boekhouden, dan is Yuki de moeite waard om eens naar te kijken.


Voor ondernemers met meer wensen is het vooral zaak om te kijken naar de lange termijn. De ontwikkeling van software gaat in een razendsnel tempo, wat dit jaar wordt bejubeld kan volgend jaar achterhaald zijn. Kijk daarom kritisch naar je wensen en eisen. Er zijn best goede keuzes te maken die de organisatie ook op de lange termijn vooruit helpt.


Wil je een keer vrijblijvend over dit onderwerp sparren? Neem dan gerust contact met ons op.

Adres conversie

Adressen splitsen en controleren.

We hebben een handige tool ontwikkeld waarmee je adressen kunt splitsen of je Excel data kunt converteren voor allerlei doeleinden. Probeer het gratis uit!

Data conversie Excel

"Wie op zoek is naar een teamplayer, een man van zijn woord en een uitmuntende programmeur, dan kan ik Reinder zeker aanbevelen. Reinder bedankt en tot de volgende uitdaging."

Marijn Snoek - Fleetaccess