Skip to the content

Hoe beperk ik de invoer mogelijkheden van een gebruiker met een listbox keuzelijst in Excel

Het beperken van de invoermogelijkheden van een gebruiker noemen we validatie. Dit wil zeggen dat je een gebruiker een set vooraf gedefinieerde waarden voorschotelt of begrenst. Excel heeft hier een aantal handige tools voor waarvan we de listbox (of keuzelijst) in dit blog verder uitdiepen.


Ik heb een voorbeeld gemaakt waarin de gebruiker mag kiezen uit de waarden:
Appel
Peer
Banaan


Uiteraard kan je deze lijst zelf samenstellen, maar in dit voorbeeld past de lijst bij de vraag die ik stel aan de gebruiker, namelijk: Wat is je favoriete fruit? Ik wil het antwoord kunnen beïnvloeden door de gebruiker uitsluitend te laten kiezen uit mijn eigen voorkeuren. Ik ben tenslotte een ondernemer.

Op het tweede tabblad maken we eerst een tabel met de waarden waaruit de gebruiker mag kiezen. (bekijk hier de instructie over het maken van een tabel)

lijst met waarden listbox excel

 

Hierna selecteren we de selectie en geven er een naam aan, zodat Excel weet dat we hier te maken hebben met een tabel. Bevestig de naam door op de enter toets te drukken. Om te controleren of de verzameling daadwerkelijk een tabel is geworden selecteer je de verzameling. Nu moet de ingevoerde naam weer verschijnen in het naamvak.

tabel maken in Excel | Reinder.eu

 

De naam van de tabel is in dit geval “Fruit”. Nu voeren we op tabblad 1 de vraag in “Wat is uw favoriete fruit” en klikken op de kolom naast de vraag die je net hebt ingevoerd. Klik nu in het menu Gegevensvalidatie op het menu item Gegevensvalidatie (dit is dubbelop maar wel de bedoeling).

Reinder.eu | Uw favoriete fruit

 

 

Onderstaand scherm wordt nu geopend. Hier kunnen we de validatie (oftewel de beperking op de invoer) instellen. In dit voorbeeld gebruiken we een lijst dus selecteer deze bij de optie “Toestaan”.

Reinder.eu | Excel validatie


Lees ook: Hoe gebruik ik variabelen in Excel?


Voer nu in het veld “Bron” een “= teken" in en de naam van de tabel die je wilt gebruiken: “Fruit”.

lijst excel | Reinder.euOp het tabblad “foutmelding” heb je nu de mogelijkheid om de gebruiker te informeren dat er een keuze gemaakt moet worden en vrije invoer niet is toegestaan.

validatie melding listbox Excel | Reinder.eu

 

Klik op “OK”. Nu zie je dat het veld een selectiepijl heeft gekregen. Na het klikken op deze pijl krijgt de gebruiker de keuzelijst met mogelijkheden.

klik op selectie open listbox Excel | Reinder.eu

 

Persoonlijk heb ik liever een kiwi, maar als ik dit invoer in het vak verschijnt de foutmelding die we eerder hebben gemaakt.

validatie bericht lisbox excel | Reinder.eu

 

DOWNLOAD HIER HET VOORBEELD BESTAND

 

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan dit blogbericht en ik waardeer het als je dit deelt met je vrienden op Facebook, Twitter of LinkedIn. 


Bekijk meer Excel tips