Skip to the content

excel vba

Excel wat is een query

Het ophalen van deze gegevens doe je met een query. Het woord query is de Engelse benaming voor vraagstelling. Bij gebruik van de query in Excel stel je dus de vraag aan de database om gegevens te selecteren en deze te tonen in je werkblad.

Samenvoegen csv bestanden in excel vba

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je verschillende csv bestanden samen wilt voegen tot 1 bestand. CSV bestanden kom ik nog met enige regelmaat tegen in allerlei software. De populariteit is aan het afnemen maar daar waar gebruikers geen kennis hebben van XML of JSON is deze manier van import en export een goed alternatief.

Zoek en vervang in excel vba

Bij het bewerken van grote hoeveelheden data, bijvoorbeeld bij de conversie van data tussen verschillende databases, kan het zoeken en vervangen een erg handig hulpmiddel zijn.

Filteren waarden uit verschillende kolommen in een tabel Excel (VBA)

Het omzetten van een werkblad naar een tabel en vervolgens filteren van de data is een optie die vrijwel iedere Excel gebruiker met enige regelmaat zal gebruiken.

Functie toets f1 excel vervangen zoeken google

Als je in Excel een formule aan wilt passen dan kan dat op verschillende manieren. Mijn manier is het gebruik van de F2 toets, maar met dikke vingers heb je al snel de F1 toets te pakken.

Hoe maak ik een inhoudsopgave in excel

In Microsoft Word heb je de standaard mogelijkheid om een inhoudsopgave te maken. Deze mogelijkheid bestaat niet in Excel.

Adressen opsplitsen straatnaam excel vba

Als je een nieuwe website aanschaft of een nieuw financieel softwarepakket dan is de conversie van data altijd een leuke klus die je veel tijd kan kosten. In dit blog leg ik uit hoe je een functie maakt in VBA voor Excel (of Ms Access) waarmee je een adres op kunt splitsen in een straatnaam, huisnummer, postcode en plaatsnaam.

Hoe maak ik een draaitabel in excel vba

In dit blog leg ik uit hoe je een draaitabel kunt maken in Excel VBA. In het volgende blog gaan we de data ophalen uit een externe database, zoals de database van SnelStart.

Waar staat dim voor in vba

In de oertijd van het programmeren stond Dim voor Dimension of Declare in Memory en werd gebruikt om de dimensie van een array aan te duiden.

Hoe maak ik een listbox in excel

Het beperken van de invoermogelijkheden van een gebruiker noemen we validatie. Dit wil zeggen dat je een gebruiker een set vooraf gedefinieerde waarden voorschotelt of begrenst. 

Excel wijzigen tabkleur van een tabblad

Het visueel groeperen van gerelateerde data middels het aanpassen van de tabblad kleuren, is een erg handige functie in grote Excel spreadsheets.

Het gebruik van array variabelen in excel

Je kan voor iedere variabele een eigen declaratie maken voor het opslaan van gegevens zoals we dat doen in het blog Het gebruik van variabelen in Excel. In dit blog declareren we de variabelen die allemaal van het type double zijn.

Het gebruik van variabelen in excel vba

Dank voor de leuke reacties op het vorige blog en ook dank voor de kritische noot over het nivo dat de gebruiker moet hebben om zelf een functie te kunnen maken in Excel.

Datatype date datum en het rekenen met datum en tijd in excel

Omdat datum en tijd de meeste vragen en frustraties opleveren gaat dit hele blog over dit datatype. Rekenen met datums en tijd is niet moeilijk maar door de verschillen in taalinstellingen kan het een frustrerende klus zijn.

Eigen functie maken in excel

Om een functie te kunnen maken moeten we nu eerst de button [Visual basic] toevoegen aan het snelmenu. Het waarom wordt verder in dit blog duidelijk.